1. Kalsiyum haplarınızı ya da kalsiyum içeren yiyecek/içecekleri demir içeren besinler ve demir haplarınızla almayın. Kalsiyum demire bağlanarak emilmesini engeller.
2. Demir emilimini C vitamini arttırır. C vitamini ya da C vitamini içeren içeceklerle alabilirsiniz. Wikipedia'ya göre bu bazen tehlikeli olabilirmiş, çünkü demir fazlası olurmuş. Benim durumumda böyle bir tehlike yok. Her bir demir kırıntısına ihtiyacım var!
3. Yemeklerden hemen sonra çay içmeyin. Biz Türklerin fena alışkanlıklarından birisi bu. Akşam yemeğinden sonra hemen çay istiyoruz. Ama tein maddesi demirin emilimini azaltır/engeller.
6 comments:
saat sabahın beşi burda.. tuna uyumuyor. ilk yorumu ben salayım dedim. trnk yu bilgiler için..:))öptüm seni
ben de opuyorum hem seni hem de uyumayan kucuk efendiyi... azicik rezene cayi versen uyur mu acaba?
Sağol Ayşecim..
Hamileyken öğrendiğim birkaç detayı paylaşayım. Hayvansal demir, bitkisel'e oranla daha iyi emiliyor. Demir açısından kırmızı et çok önemli. Yumurta sarısı da iyi bir demir kaynağı, ama çok pişirilememesi gerekiyor. Hani çok pişince grileşirse sarının çevresi, bu sarıdaki demirim, beyazdaki sülfür ile birleşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Çok geçmiş olsun :)
kitubi, hosgeldin. Evet ben de okudum onu. Heme demir dedikleri tur hayvansal urunlerde buluyor, ve emilimi cok daha kolay. Non-heme demir ise bitkisel urunlerde bulunuyor, ve emilimi biraz daha zor. Ben 25 sene boyunce et yedim, hep demir oranlarim dusuktu, simdi bir de boyle deniyorum bakalim. Kan tahlillerim gosterecek ne oldugunu! :)
bu konudan ömrünce muzdarip olmuş bir ben değilim elbet :(
Şu Türklerin yemek sonrası hemen çay içmesi meselesi yine iyi sayılır. Ruslar yemekle birlikte içiyor!!! ne alakaysa.
Bu arada benim yıllar sonra demir depolarımı doldurabilmem, 10 iğne ve akabinde ~8 ay kesintisiz her gün kan haplarını almamla oldu.
Post a Comment